עמותה אשר מעוניינת לגייס כספים ממשלתיים ופרטיים לטובת פעילותה, נדרשת להציג במקרים רבים אישור ניהול תקין, שמהווה כלי לפיקוח על התנהלות כספית של עמותות, באמצעותו ניתן לוודא שהעמותה פועלת לטובת קידום מטרותיה המוצהרות.
מהו ניהול תקין של עמותות?
אישור על ניהול תקין של עמותה ניתן לעמותות אשר הגישו את כלל הדיווחים להם הם נדרשים על פי חוק. האישור ניתן על ידי רשם העמותות, המהווה היחידה המפקחת והמסדירה את הרישום של כלל פעולות העמותות בישראל. ניהול תקין יאושר רק במקרים בהם העמותה הגישה את המסמכים הנדרשים באופן תקין ומדוייק. האישור תקף לשנה והוא מתבסס על דיווחים של השנה שקדמה לה. החוק אינו מחייב עמותות כיום להנפיק אישור ניהול תקין, אך אישור זה נדרש כאשר עמותה מבקשת לפנות לגופי סיוע ממשלתיים ו/או לתורמים בבקשה לתקציבים ותמיכות נוספות.
אילו מסמכים יש להגיש על מנת לקבל אישור ניהול תקין?
על מנת לקבל אישור לניהול תקין, נדרשת הצגתם של מסמכים רבים בפני רשם העמותות:
יש להגיש מסמכי פתיחת חשבון בנק, מינוי חברי ועד, ועדה מבקרת, מורשי חתימה ורואה חשבון.
כמו כן, נדרשת הצהרה רשמית בדבר המניעים לפתיחת העמותה, בה נטען כי העמותה לא נפתחה ממניעים עקיפים בעייתיים.
בנוסף, יש להעביר אסמכתאות בדבר התנהלותם של הליכים משפטיים נגד העמותה או נגד אחד מחברי הועד מתוקף תפקידו כחבר ועד. במידה ולא מתנהלים הליכים משפטיים אלו יש להמציא הצהרה מטעם העמותה על היעדר תביעות.
יש לשלם אגרה שנתית או להגיש תצהיר באם העמותה פטורה מתשלומי אגרה וכן, להגיש דוחות כספיים ומילוליים המתייחסים לשנה הקודמת בדבר ההתנהלות הכספית.